E-İhracat Nedir?

Öncelikle nedir sorusuna cevap bulalım. E-ihracat ; ihracat yapmanın en pratik yoludur. E-ticaret artık günümüzde alıp başını gitmekte ve giderek de değişik haller almaktadır. Sürekli gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Bundan beş yıl önce çok az sayıda insanın güvenip alış veriş yaptığı bir mecra iken, şuan en güvenilir ticaret halini almıştır. Peki ülke içi değilde e-ticaret ürünlerinin ülke dışına satılması nedir? İşte e-ihracat dediğimiz kavram budur. 

E-ihracat Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hemen hepimiz e-ticaretin önemini giderek daha iyi hissetmekteyiz. Ağır sermaye altına girmeye gerek kalmadan ticaretin nasıl yapıldığını az çok kavramış ve beynimizde fikirler oluşturmuşuzdur. Peki hiç Anadolu’dan Asya’ya dijital ortamdan mal satmayı düşündük mü? Atölyemizde ürettiğimiz basit bir ayakkabıyı Ortadoğu’ya ulaştırmayı düşündük mü? Ne kadar imkansız veya zor gelse de günümüzde hiç de zor değil artık. 

E-İhracat Nasıl Yapılılır?

Ülke ekonomisine gelir sağlayacak, döviz girdisine katkı verecek ve bu katkı ile gurur duyacak milyonlarca vatandaş bulabiliriz. Peki laf değil de icraat yani e-ihracat nasıl yapabiliriz? 

Parmaklarımızın ucunda ki nimetin farkına varmak, farkındalık yaratmak, daha çok kişiye ulaşıp ekonomiye katkı sağlamak için çalışıyoruz.

Klasik ihracat ve E-İhracat arasındaki temel farklar nelerdir?

Uluslararası ticarette uymamız gereken katı kurallar vardır ve bu kurallar genel bir tabirle, ülkedeki; üreticileri, vergi ödeyen işletmeleri, vatandaşlarının haklarını ve güvenliklerini, ikili anlaşmalar ve diğer ülkeler ile olan ticaret ilişkilerini dikkate alarak hazırlanmaktadır.

Pratiklerden yola çıkarsak, yurt dışına ihracat yaptığımızda en fazla işlem zamanı harcanan veya en yüksek masrafı oluşturan genellikle gümrük işlemleri olmaktadır. Yurt dışına bir mal gönderirken gerek (ihracat) Türkiye’den çıkışında, gerek de hedef ülkeye girişinde (ithalat) taviz vermeden takip edilmesi gereken ve katı kurallara bağlı olan işlem adımları vardır.

Klasik İhracatta, yani işletmeden işletmeye gerçekleşen ihracatta, satılan ürüne göre, satış tutarına göre, taşıma tipine göre, müşterinizin ülkesine göre vb. onlarca farklı parametreyi ele alarak, dikkat etmeniz gereken yüzlerce farklı faktör olabilir. Pratiklerden yola çıkarak, konuyu aklınızda daha iyi canlandırabilmeniz adına E-İhracat’ın Klasik İhracat’a göre avantajını örnekler ile açıklamak isterim.

 

Ara