Pazar Bölümlendirme
Pazar Bölümlendirme Nedir?
Pazar bölümlendirme, heterojen bir bütün pazarın, nispeten benzer ürünlere ihtiyaç duyan tüketici gruplarına ayrılması işlemidir. Pazarlamanın eşiklerinden biridir aslından bölümlendirme ve faydaları azımsanmayacak derecede fazladır.
Tüketicinin kafa karışıklığını ve ihtiyacını asıl olarak ortaya çıkarmak için yapılan bir dizi stratejilerdir. Bu şekilde tüketici ihtiyaçları dahadoğru bir şekilde karşılanıp tüketicinin olası bir sonraki alışverişi için fırsat tanır. İşletme pazar bölümlendirmesi sayesinde en karlı ve en cazip pazarlara yönlenir. Tutundurma mesaj ve araçları daha spesifik gruplar için ayrı ayrı düşünüleceği için daha etkili ve verimli olur. Pazarlarda ki değişmeler daha kolay gözlemlenir ve en önemli faydası ise harcanacak kaynaklar. Pazar bölümlendirme sayesinde kaynaklar daha verimli kullanılmasının yolunu açar.
Pazar bölümlendirmeyi iki ana başlık altında toplanır. Bu başlıklar;
“Tüketici Pazarları Kriterleri” ve “Endüstriyel Pazar Kriterleri”dir.
Tüketici Pazar Kriterleri
- Demogrfik Faktörler
Yaş ve cinsiyet gibi unsurlardır. Örneğin pazarınız kadınlara yönelik pazarlar olabilir veyahut 25 yaş üstü kadınlara yönelik bir pazar bölümlendirmesi demografik faktörlerdendir.
- Psikografik Faktörler
Psikografik faktörler tüketicilerin psikogrfikleri ile yani; atak, cesur, içe dönük veya duygusal olarak bölümlendirme yapabilirsiniz.
- Mamul İle İlgili Faktörler
Bu faktör ürünğ temsil eder ve marka kullanımı olarak bölümlendirme yapılabilir. Basit bir örnek ile eğer bir otomobil markasının yedek parçalarını pazarlayacaksanız muhtemelen o otomobil markasının kullanıcıları sizin potansiyel müşterilerinizdir.
- Bölge Temelli Bölümlendirme
Bölge temelli bölümlendirme ise İtalyanlar vey Fransızlar gibi bölümlendirmeyi temsil eder.
Endüstriyel Pazar Kriterleri
- Bölge ve Çoğrafi Alana Göre Bölümlendirme
Kıta, bölge ifade eder bölümlendirme yaparken ilk adımdır.
- Organizasyon Türüne Göre Bölümlendirme
Teknoloji, kullanıcı olma/olmama durumu, müşterinin kapasitesi.
- Müşteri Büyüklüğüne Göre Bölümlendirme
İşletmenin yapısı, işletmenin güçlü yönleri, satın alma ve ödeme şekilleri, satın alma kriterleri.
- Mamul Kullanımına Göre Bölümlendirme
Aciliyet, sipariş miktarı, özel/standart üretim.
Yazımı okuduğunuz için öncelikle teşekkür ederim. Bir sonra ki yazımda “uluslararası pazarlama” giriş konumuzun “Hedef pazar seçim stratejileri” ne değineceğim. Eğer bu yazının faydalı olabileceğini düşünüyorsanız paylaşabilir veya diğer “Pazarlama” konulu yazılarıma göz atabilirsiniz.